Winterbanden

Het is een misverstand dat winterbanden alleen tot hun recht komen in de sneeuw.

Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling dan een zomerband en biedt daardoor meer veiligheid tijdens de vaak natte perioden in de herfst en de winter. Want al bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius presteren winterbanden duidelijk beter dan zomerbanden.

Rubber wordt bij lagere temperaturen harder. Daardoor verliezen zomerbanden bij kou de optimale grip op het wegdek. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en bovendien een ander profiel. Het profiel van de winterband is doorgaans fijner dan dat van een zomerband. Het aantal lamellen (dunnen gleuven in het profiel) is hoger waardoor de band zich als het ware vastgrijpt op het wegdek. Door de brede groeven in de winterband zijn ze tevens beter in staat om water, sneeuw en modder optimaal af te voeren. Hierdoor profiteert u van een betere grip, comfortabelere wegligging en optimale veiligheid. Met winterbanden loopt u veel minder risico’s bij het rijden op natte en gladde wegen. Zodra de ‘R’ in de maand zit en het kouder is dan 7˚C, is het tijd om uw banden te laten vervangen voor winterbanden. U behoudt hiermee de grip op de weg en verkort zodoende uw remweg. Winterbanden zijn daarom van levensbelang bij een noodstop in regen, sneeuw en ijzel.

Het Bandenprofiel moet wettelijk minimaal 1,6 mm zijn, voor winterbanden wordt tenminste 4 mm aanbevolen. Hoe herken je een winterband? Een indicatie voor wintereigenschappen van een band is het sneeuwvlok logo. Om het symbool te mogen gebruiken moet de band een remtest op sneeuw met goed resultaat afleggen. Er bestaat tevens een M+S logo, dit staat voor modder + sneeuw.(foto toevoegen) Het M+S logo zegt niets over de wintereigenschappen van een band, maar over de aanpassing van het profiel aan de betreffende ondergrond. Wij adviseren u banden die voorzien zijn van de M+S-aanduiding EN het sneeuwvloksymbool als winterbanden aan te schaffen. Naast winter- en zomerbanden zijn er ook 4-seizoenenbanden (all season). Dit type band heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Een 4-seizoenenband heeft op hellende wegen met sneeuw onvoldoende grip en is daarom niet geschikt om een besneeuwde bergpas te berijden maar in een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar. Als bandenspecialist kunnen wij tevens de opslag van uw (zomer-)banden of complete sets verzorgen. De banden en wielen worden dan grondig nagekeken, en desgewenst gewassen. Mochten uw velgen schade hebben, dan kunnen wij dit vakkundig voor u herstellen en restylen.

Bestel hier uw winterbanden