Bandenmaat

De bandenmaat staat vermeld op uw band. Het staat niet verstopt, maar is met het blote oog te lezen op het rubber van de band

Een voorbeeld van de bandenmaat:
195/65 R 15 91 V

Wat zeggen deze gvoorbeeld_band.pngegevens?

195: Dit geeft de breedte van de band aan in millimeters.
65: Dit getal geeft de hoogte van de band in procenten van de bandbreedte.
15: Dit getal geeft de velgdiameter in inches weer. Dit getal is te relateren aan uw velgmaat. De R voor de velgdiameter staat voor Radiaalconstructie.
V: Deze letter staat voor het snelheidssymbool. Het snelheidssymbool geeft de maximale snelheid aan waar de band is op getest.
Via het zoekformulier aan de rechterzijde van deze pagina kunt u direct uw bandenmaat invoeren.

Snelheidscodering
Op de bandenmaat wordt achter de maat een letter weergegeven, deze letter geeft de snelheidscodering aan. Bijvoorbeeld 205/55/16 91V.
Deze V-codering geeft aan dat u maximaal 240km/h mag rijden met deze band. Wettelijk is het verlicht om minimaal de letter te gebruiken die de maximum snelheid van het voertuig aangeeft. Bijvoorbeeld; wanneer u auto maximaal 210 k/u kan, dan dient u minimaal een H band te monteren. Maar een V of W band is ook toegestaan. In onderstaande afbeelding vindt u de betekenissen van de snelheidssymbolen. Maximaal draagvermogen (gewichtscode max. gewicht per band incl. lading) speed.png

draag.pngMaximaal draagvermogen / loadindex Het getal voor de snelheidscodering geeft de code weer van het draagvermogen (loadindex) van de band. U kunt hiermee het maximale laadgewicht per band incl. lading opzoeken. bijvoorbeeld 205/55/16 94H Hoe bereken ik de loadindex voor de banden van mijn auto? Op uw kenteken deel 1A staat de maximum last as vermeld, bijvoorbeeld 1340 kg. Deze 1340 kg deelt u het aantal banden die op de achteras gemonteerd zijn. Bijvoorbeeld; De aslast 1340kg : 2 banden = 670kg... De loadindex voor deze band moet dus minimaal 94 (670kg) zijn.